Dental Centar Smile Međugorje

  • Talijanski
  • Hrvatski
  • Engleski
  • Njemački

Radno vrijeme:Mon. - Fri. - 8:00 to 20:00; Sub. 8:00-16:00
  Kontakt:+387 36 655 222

Ekstrakcija zuba – vađenje zuba

Tooth-Extraction-Poland

Vađenje zuba predstavlja skup postupaka kojima se zub odvaja od zubne čašice i uklanja iz nje. Obzirom da je zub mnogobrojnim vlaknima čvrsto vezan za viličnu kost, vađenje neminovno podrazumijeva, pored pravilne tehnike i primjenu sile. Ono što je bitno jeste da ta sila mora da bude odgovarajuće jačine i pravilno usmjerena da bi se spriječilo bilo kakvo oštećenje kosti. Zbog toga se tokom vađenja, pogotovo višekorijenih zuba, primjenjuju različite metode kao što je npr. presijecanje korjenova – separacija jer se na taj način olakšava njihovo vađenje i čuva vilična kost.
U toku jedne posjete može se izvaditi jedan ili više zuba. Procjena toga je individualna i zavisi od situacije u ustima ali i od spremnosti pacijenta za suradnju.

Tretman nakon ekstrakcije

 

Nakon vađenja zuba u ustima ostaje otvorena rana koja lagano zarasta. Samo zarastanje prolazi kroz nekoliko faza, a za pacijenta je veoma značajno da bude upoznat sa onim što može da vidi u rani.
Neposredno poslije vađenja, nakon prestanka krvarenja, u rani se formira krvni ugrušak. On je crvene boje i blago elastičan. U tom periodu zabranjeno je ispiranje usta jer to može dovesti do ispadanja ugruška što prouzrokuje bolove u rani i ponovno krvarenje. Nakon 2-3 dana gornja površina ugruška postaje bijeličasta zbog taloženja fibrina što je normalan proces zarastanja a ne gnojenje rane što pacijente obično zbunjuje i plaši. Poslije 3-4 dana počinju se stvarati novi krvni sudovi da bi poslije 2 tjeda rana bila prekrivena novom sluzokožom.
Zarastanje i obnavljanje kosti traje najduže, tako da je potrebno 4-6 meseci da bi se taj proces završio.