Dental Centar Smile Međugorje

  • Talijanski
  • Hrvatski
  • Engleski
  • Njemački

Radno vrijeme:Mon. - Fri. - 8:00 to 20:00; Sub. 8:00-16:00
  Kontakt:+387 36 655 222

Keramičke krunice

keramicke-krunice-1

Što su zubne krunice?

Postoje dva tipa zubnih krunica; metalne i bezmetalne. Metali koji se koriste u izradi metalo-keramičkih zubnih krunica su krom, molibden ili paladijum, dok je prije bio korišten nikal ali je izbačen iz upotrebe radi čestih alergijskih reakcija. Metalna krunica ima naziv koji vara, jer je samo jezgra krunice metalna, dok je vanjski dio keramički. Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma, točnije od cirkonijum-dioksida (ZrO2), koji spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstoće i ne treba ga miješati sa mineralon cirkonom, koji se koristi za bižuteriju. Riječ je o oksidu koji se, osim za umjetne zube, koristi i za umjetne dijamante i druge primjene gdje je potrebna velika izdržljivost, pa su tako cirkonijske krunice jače od metalokeramičkih. Pored cirkonijskih, u upotrebi su i litij-disilikatne keramičke krunice. One se izrađuju od pune keramike i namjenjene su pojedinačnim krunicama i manjim zubnim mostovima u prednjim regijama vilice, međutim za većinu pacijenata najbolje rezultate daju cirkonijske krunice. Pored metalokeramičkih zubnih kruna i cirkonijumskih keramičkih navlaka moguće je izraditi zubne krunice i od legure zlata i titanija, ali radi svoje visoke cijene gotovo da se i ne koristi više.

Prednosti cirkonijskih krunica

Iako su metalokeramičke zubne krunice još uvijek poprilično zastupnjene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, bezmetalne krunice su napravile revoluciju u stomatologiji. Tek sa pojavom bezmetalne keramičke krune je omogućeno da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan zub. Za razliku od metalokeramičkih krunica, umjetni zubi sa keramičkim krunama ne prelamaju svjetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba. Razlog za ovu neželjenu pojavu kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vrijeme. Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava postizanje visokih estetskih rezultata sa svijetlim bojama budućih porculanskih zuba, u slučaju da pacijent želi perfektno bijele zube. Cirkonij se boji u bilo koju željenu boju, primjer, ako je izabrana boja budućih keramičkih porculanskih navlaka A1, onda se i cirkonij kao podloga krune boji u nijansu A1.

Ostale prednosti

Druge važne prednosti bezmetalnih keramičkih krunica u odnosu na metalokeramičke su potupna biokompatibilnost i očuvanje zubne supstance. Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promjenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijsku krunicu karakterizira potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija. Kod metalokeramičkih krunica u predjelu vrata može se javiti presijavanje metala i zato se preporučuje podvlačenje ispod desni, kako bi se metlani rub sakrio. Ovo će sigurno vremenom dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba. Kada se koriste keramičke krunice nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu kao za metalokeramičku krunicu. Ako se za metalokeramičku zubnu krunicu mora ukloniti tj. obrusiti 1.5mm do 2mm zuba, za bezmetalnu zubnu krunicu se uklanja svega 0.5mm do 1mm.

Metalokeramičke krunice još uvek su u upotrebi, uglavnom zbog niže cijene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti ponekad odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim delovima vilice dobiju bezmetalne krunice a u zadnjim metalokeramičke. U slučajevima  kada nedostaje veliki broj zuba ali pacijent ne želi zubne implatante već most, veliki razmaci lakše se premoste metalokeramičkim mostom, jer metal ima veću elastičnost u odnosu na cirkonijske bezmetlane krunice.